Home PRAVILNIK O PRAĆENJU LOKALNIH IZBORA 2017.

PRAVILNIK O PRAĆENJU LOKALNIH IZBORA 2017.

Tv Istra će službenu predizbornu kampanju pratiti prema posebnim pravilima sukladnima Zakonu o elektroničkim medijima, Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Izborna promidžba – trajanje
Izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora, dakle od 6. svibnja do 19. svibnja 2017. u 24:00 sata.

Izborna šutnja
Zabrana izborne promidžbe (izborna šutnja), objavljivanje procjene izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela traje od 20. svibnja 2017. u 00:00 sati do 21. svibnja 2017. u 19:00 sati.

Izborna promidžba – Informativna emisija Vijesti
Prilozi će se emitirati u posebnom bloku unutar informativne emisije Vijesti (od ponedjeljka do subote u 20:05 i 22:30). Liste i kandidate koji se natječu za općinska vijeća i za načelnike, TV Istra neće pratiti. Jednako tako nećemo pratiti liste koje se natječu za gradska vijeća i Županijsku skupštinu.

Svi kandidati za gradonačelnika/gradonačelnicu i za župana/županicu imaju pravo na jedan prilog unutar Vijesti. Prilog može maksimalno trajati do 90 sekundi. Kandidati sami mogu izabrati skupove/tribine/konferenciju s koje žele priloge. TV Istru o tome treba obavijestiti najkasnije 48 sati ranije. Kontakt osoba je Ana Pisak mob. 099 2424 231, e-mail: ana.pisak@tvistra.hr, redakcija@tvistra.hr
Nedjeljom se neće emitirati predizborni blokovi, pa primjerice sa skupova koji se održavaju u subotu navečer i tijekom nedjelje, možemo izvijestiti tek u ponedjeljak. Također, radi tehničkih uvjeta realizacije programa istoga dana možemo izvijestiti jedino sa skupova/konferencije/tribina koje se održavaju do 15 sati.

O objavi priopćenja odlučivat će urednica informativnog programa prema procjeni važnosti sadržaja priopćenja u kontekstu aktualnih političkih zbivanja, a vodeći računa da se ne naruši jednaka zastupljenost kandidata. Objavljivat će se i reagiranja na eventualne pogrešne navode i interpretacije događaja do kojih je došlo našom pogreškom.

Ostale emisije
Tijekom predizborne kampanje kandidati za općinska, gradska i županijska vijeća, te kandidati za načelnike, gradonačelnike i župane neće gostovati u drugim emisijama TV Istre. Izuzetak su promidžbeni spotovi, predizborne emisije i reportaže za koje su cijene i termini određeni ponudom marketinga. Plaćene predizborne emisije i reportaže emitiraju se s posebnim natpisom Program pod pokroviteljstvom.

Ana Pisak, glavna urednica