Home Istra

Istra

Najveći hrvatski poluotok, smješten na prekrasnom plavom Jadranu, poluotok koze koji oduzima dah u koje god doba godine ga posjetili – Istra. Užurbana i vesela obala ili mir i zelenilo unutrašnjosti – udaljeni su samo nekoliko desetaka kilometara i omogućuju Vam da udahnete život punim plućima!

Od turistički jakih i razvijenih gradova na obali do šarmantnih i pitoresknih gradića u unutrašnjosti koji su tek počeli otkrivati svoj turistički potencijal, vinskih cesta i maslinovoga ulja – na ovom prekrasnom poluotoku sve ćete pronaći. Istra je rekorder – sjajna zvijezda hrvatskoga turizma za 2016. godinu, a za 2017. godinu očekuje se obaranje postavljenog rekorda dolazaka.

Poljoprivreda i uz nju paralelno razvijanje agroturizma još su jedan ‘as u rukavu’ ove nevjerojatne regije koja pokazuje da ulaganja i novac mogu pritjecati tijekom cijele kalendarske godine i idu u prilog tvrdnji kako je Istra regija koja se konstantno razvija zahvaljujući mudrosti i radišnosti istarskog čovjeka, a to dokazuje i podatak da je Istra kao hrvatska regija prva po broju poduzetnika i povlačenju sredstava iz EU fondova.

Proizvodnja i izvoz ekološki uzgojene hrane, vina, maslina, maslinovog ulja itd. – novac u Istru pristiže i zahvaljujući njezinom strateškom zemljopisnom položaju, prirodnim ljepotama, dobroj infrastrukturi i prometnoj povezanosti s ostatkom Europe i Mediterana. U 2016. ostvaren je veći izvoz od uvoza u gotovo svim gradovima i većini općina Istarske županije.

S obzirom na povećanje izvoza, većeg broja investicija, jačanje turističkog sektora iz godine u godinu, možemo reći kako je Istarsko gospodarstvo snažno i stabilno. Samo u posljednje četiri godine izravna ulaganja iznosila su više od 842,4 milijuna eura i prema statistici HNB-a imaju uzlaznu putanju.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u 2014. godini Istra je ostvarila 6,16% BDP-a Republike Hrvatske. Prosječni BDP po stanovniku ostvaren je u visini 12.837,00 eura, odnosno 97.083,00 kuna što je za 25,3% više od prosječnog BDP-a po stanovniku Republike Hrvatske.